MÔJ PRÍBEH

Jedlo považujem za dar. Podľa zloženia sa viem rozhodnúť medzi kvalitnejšou a menej kvalitnou potravinou. V obchode ale netrávim hodiny hľadaním potravín, ktoré majú „najlepšie“ E-čka. Vedome si vyberám skutočné potraviny, ktoré si vložím do nákupného košíka.

Za starých čias som si síce v obchodoch čítala zloženia potravín, ale aj tak som si nakoniec kúpila hocičo, bez ohľadu na to, čo to obsahovalo. Vždy som si povedala, že veď toto si kúpim len dnes, zajtra si dám niečo iné (zdravšie), ale v podstate som si aj na druhý deň kúpila to isté, len v bledomodrom.

Ako puberťáčka som nadávala na to, čo sa to nachádza v obchodoch. Všade samé Éčka, všetko je škodlivé, konzervované, ofarbené, ochutené. Dávajú nám jesť umelé sladidlá v žuvačkách alebo sladkých vodách, jesť stužené tuky, glutaman, či bielu múku, o ktorých sa hovorí, že nie sú pre naše telo najlepšie. Vraj treba jesť celozrnné výrobky, menej cukru, vyradiť škodlivé tuky… Ale ako to spraviť? A čo by taká zmena obnášala?

Neskôr som vyštudovala potravinárstvo na vysokej škole. Tam som sa naučila veľa o technologických procesoch pri výrobe potravín, o prídavných látkach (E-čkach), o ľudskom tele, ale stále som jedlo kupovala tak, ako za mladi.

Až s príchodom nového človiečika na túto Zem som sa začala na potraviny pozerať inak. Prečo by som do toho novorodeného čistého telíčka mala dávať látky, ktoré vymysleli ľudia len pred pár desiatkami rokov? A rozhoduje niekto za mňa, čo si kúpim v obchode?

A tak sa začala moja cesta k čistejším potravinám (nie v zmysle umyté čisté jablko, ale čo najmenej prídavných látok ;-)).

Keďže v škole sa o potravinách a jedle neučíme, začala som robiť prednášky online aj offline, aby sa čo najviac ľudí začalo zamýšľať nad tým, čo jedia. Aby sami vedeli, prečo si danú potravinu vložia do nákupného košíka.

Moje články, prednášky či odpovede vychádzajú nielen z vedy, ale aj zo zdravého sedliackeho rozumu.

Aby som vedela pomôcť ľuďom aj s konkrétnym nastavením jedálnička a s udržateľnou zmenou životného štýlu, doplnila som si vzdelanie o výživové poradenstvo a absolvovala som aj profesijnú skúšku v tomto odbore.

Keďže každý človek je iný, nie je možné napasovať jedno stravovanie všetkým rovnako. Je rozdiel, či ste žena alebo muž, či sedíte celý deň za počítačom alebo nachodíte kilometre, či pracujete „od devíti do pěti“ alebo na 3 zmeny. Tiež je rozdiel, či ste máte pokojný/klidný život alebo ste celý deň v strese. Preto u mňa nenájdete koktejly, kávičky či náplaste na chudnutie/hubnutí, rýchle diéty ani žiadne syntetické výživové „zázraky“. Učím vás vyskladať si jedálniček kvalitne, zo základných surovín, trvalo udržateľne.

Je samozrejmé, že k zdravému telu patrí aj zdravý duch a myseľ či kvalitný spánok. A zdravé telo potrebuje okrem jedla aj pohyb. No potraviny sú to, s čím každý človek prichádza viackrát denne do kontaktu :-).

Moja práca a zároveň celoživotný koníček vám pomôže prejsť k potravinám, po ktorých sa budete cítiť lepšie ako po tých, ktoré konzumujete teraz. Čistejší tráviaci systém vám môže pomôcť s vašimi prípadnými zdravotnými problémami alebo pomôže im predchádzať. Postupom času začnete rozoznávať viac chutí. V obchodoch sa pri niektorých regáloch ani nebudete zastavovať, čo vám v konečnom dôsledku ušetrí čas.

Ak máte pocit, že je zbytočné začať sa inak stravovať, lebo veď aj životné prostredie je znečistené a chémia je všade, tento web a ani moje služby nie sú pre vás. Ak si chcete len ponadávať na to, že sme odpadkový kôš Európy alebo očakávate nejakú rýchlu diétu, musíte hľadať inde. Ale ak sa chcete vedome rozhodovať, čo dať sebe, svojej rodine a deťom do úst, začítajte sa…

Lucia

P. S. Viac o potravinách sa dozviete aj v uzavretej skupine na Facebooku. Môžete sa pridať 🙂