Po 30 – 90 dňoch na eliminačnej fáze autoimunitného protokolu začíname do jedálnička zavádzať „nové“ potraviny.
Autorka protokolu dr. Sarah Ballantyne rozdelila potraviny do štyroch skupín, resp. zavádzanie do štyroch fáz. V prvej fáze sa zavádzajú potraviny, ktoré zvyknú robiť najmenej problémov ľuďom s autoimunitnými ochoreniami a zároveň sú najviac výživné (napr. vaječné žĺtky), v poslednej fáze sú potraviny, ktoré sú najmenej výživné a zvyknú robiť najväčšie problémy (napr. obilniny).
Potraviny sa zavádzajú postupne od malých množstiev (1/2 čajovej lyžičky, 15 minút počkať) až po klasickú porciu (5 – 7 dní počkať) a sledujú sa reakcie. Ak je reakcia, potravinu skúsime zaviesť znova až po niekoľkých mesiacoch.
1. fáza
- vaječné žĺtky
- hrášok, zelená fazuľka, klíčky (napr. mungo fazuľka)
- rasca/kmín, čierne korenie/pepř, badián
- oleje zo semien a orechov: ľanový, mandľový, slnečnicový, z vlašských orechov
- kakao, čokoláda, káva (občas)
- ghí (prepustené maslo), ideálne v bio kvalite
2. fáza
- semená
- orechy
- vaječný bielok (ak bolo zavedenie žĺtku úspešné)
- maslo (ak bolo zavedenie ghí úspešné)
- alkohol v malom množstve
- káva pravidelne
3. fáza
- solanínová/ľuľkovitá zelenina v malom množstve: baklažán/lilek, zemiaky bez šupky, sladká paprika (korenie)
- mliečne výrobky
- strukoviny/luštěniny (šošovica, hrach, cícer/cizrna)
4. fáza
- solanínová zelenina: rajčiny, zemiaky so šupkou
- strukoviny (fazule) – vopred namočené a uvarené
- bezlepkové obilniny a pseudoobilniny: ryža, kukurica, pšeno/jáhly, cirok
- jedlá, na ktoré ste mali v minulosti reakciu
- alkohol (striedmo)