Zavádzanie potravín v rámci AIP

Po 30 – 90 dňoch na eliminačnej fáze autoimunitného protokolu začíname do jedálnička zavádzať „nové“ potraviny.

Autorka protokolu dr. Sarah Ballantyne rozdelila potraviny do štyroch skupín, resp. zavádzanie do štyroch fáz. V prvej fáze sa zavádzajú potraviny, ktoré zvyknú robiť najmenej problémov ľuďom s autoimunitnými ochoreniami a zároveň sú najviac výživné (napr. vaječné žĺtky), v poslednej fáze sú potraviny, ktoré sú najmenej výživné a zvyknú robiť najväčšie problémy (napr. obilniny).

Potraviny sa zavádzajú postupne od malých množstiev (1/2 čajovej lyžičky, 15 minút počkať) až po klasickú porciu (5 – 7 dní počkať) a sledujú sa reakcie. Ak je reakcia, potravinu skúsime zaviesť znova až po niekoľkých mesiacoch.

1. fáza

  • vaječné žĺtky
  • hrášok, zelená fazuľka, klíčky (napr. mungo fazuľka)
  • rasca/kmín, čierne korenie/pepř, badián
  • oleje zo semien a orechov: ľanový, mandľový, slnečnicový, z vlašských orechov
  • kakao, čokoláda, káva (občas)
  • ghí (prepustené maslo), ideálne v bio kvalite

2. fáza

  • semená
  • orechy
  • vaječný bielok (ak bolo zavedenie žĺtku úspešné)
  • maslo (ak bolo zavedenie ghí úspešné)
  • alkohol v malom množstve
  • káva pravidelne

3. fáza

  • solanínová/ľuľkovitá zelenina v malom množstve: baklažán/lilek, zemiaky bez šupky, sladká paprika (korenie)
  • mliečne výrobky
  • strukoviny/luštěniny (šošovica, hrach, cícer/cizrna)

4. fáza

  • solanínová zelenina: rajčiny, zemiaky so šupkou
  • strukoviny (fazule) – vopred namočené a uvarené
  • bezlepkové obilniny a pseudoobilniny: ryža, kukurica, pšeno/jáhly, cirok
  • jedlá, na ktoré ste mali v minulosti reakciu
  • alkohol (striedmo)

Ak máte pocit, že toto sa fakt nedá zvládnuť, tak vedzte, že dá. Autoimunitnými protokolmi prešli tisícky ľudí. Aj ja sama.

Je dobré nebyť na to sám. Nie každý je schopný prečítať si knihu alebo nejaký zoznam a riadiť sa ním. Niekedy sa po ceste na protokole objavia prekážky alebo nejaké drobnosti, na ktoré nemáte odpoveď a neviete pokračovať alebo sa neviete rozhodnúť, ako ďalej. Aj preto je dobré mať niekoho, kto vás AIP prevedie presne podľa vašich potrieb, podľa vašich diagnóz alebo intolerancií. Ak sa rozhodujete, nebojte sa ma osloviť.

Pri práci s klientmi používam nielen samotný autoimunitný protokol, ale aj kopu drobností okolo tak, aby bol celý proces zlepšovania zdravotného stavu v rámci možností čo najpríjemnejší.

A ešte posledná poznámka: veľa klientov prichádza s nejakou diagnózou, ktorej sa chcú zbaviť alebo s ktorou chcú pomôcť. A zvyčajne sa najprv začnú zlepšovať problémy, ktoré klienti už považovali za normálne. Napríklad klientke, ktorá prišla s „Hashimotom“ sa na AIP ako prvé stratilo dlhoročné pálenie a štípanie líc, ktoré už brala ako bežnú súčasť života. Alebo klientka, ktorá prišla kvôli ekzému, si najprv zlepšila spánok, prestali jej padať vlasy, zmizli jej opuchy, podarilo sa jej konečne začať priberať, vzrástla jej energia, zmiernili sa jej úzkosti a prestala so sebou nosiť barličku v podobe nejakého neurolu či lexaurinu.

Ak máte aj vy nielen autoimunitné ochorenie, ale aj kopu nešpecifikovaných zvláštnych symptómov, prípadne vám lekári po negatívnych vyšetreniach hovoria, že vám nič nie je a máte to iba v hlave a vy sa stále cítite zle, môžete sa na mňa obrátiť. Nemám čarovnú paličku, ale ak chcete na sebe pracovať, rada vám pomôžem.

Scroll to Top