Zavádzanie potravín v rámci AIP

Po 30 – 90 dňoch na eliminačnej fáze autoimunitného protokolu začíname do jedálnička zavádzať „nové“ potraviny.

Autorka protokolu dr. Sarah Ballantyne rozdelila potraviny do štyroch skupín, resp. zavádzanie do štyroch fáz. V prvej fáze sa zavádzajú potraviny, ktoré zvyknú robiť najmenej problémov ľuďom s autoimunitnými ochoreniami a zároveň sú najviac výživné (napr. vaječné žĺtky), v poslednej fáze sú potraviny, ktoré sú najmenej výživné a zvyknú robiť najväčšie problémy (napr. obilniny).

Potraviny sa zavádzajú postupne od malých množstiev (1/2 čajovej lyžičky, 15 minút počkať) až po klasickú porciu (5 – 7 dní počkať) a sledujú sa reakcie. Ak je reakcia, potravinu skúsime zaviesť znova až po niekoľkých mesiacoch.

1. fáza

  • vaječné žĺtky
  • hrášok, zelená fazuľka, klíčky (napr. mungo fazuľka)
  • rasca/kmín, čierne korenie/pepř, badián
  • oleje zo semien a orechov: ľanový, mandľový, slnečnicový, z vlašských orechov
  • kakao, čokoláda, káva (občas)
  • ghí (prepustené maslo), ideálne v bio kvalite

2. fáza

  • semená
  • orechy
  • vaječný bielok (ak bolo zavedenie žĺtku úspešné)
  • maslo (ak bolo zavedenie ghí úspešné)
  • alkohol v malom množstve
  • káva pravidelne

3. fáza

  • solanínová/ľuľkovitá zelenina v malom množstve: baklažán/lilek, zemiaky bez šupky, sladká paprika (korenie)
  • mliečne výrobky
  • strukoviny/luštěniny (šošovica, hrach, cícer/cizrna)

4. fáza

  • solanínová zelenina: rajčiny, zemiaky so šupkou
  • strukoviny (fazule) – vopred namočené a uvarené
  • bezlepkové obilniny a pseudoobilniny: ryža, kukurica, pšeno/jáhly, cirok
  • jedlá, na ktoré ste mali v minulosti reakciu
  • alkohol (striedmo)

Scroll to Top