BLOG
Čo je maslo?
Čo je maslo? Koľko percent tuku obsahuje? A môže obsahovať aj rastlinný olej?
Z čoho sú vyrobené žuvačky?
Viete, z akých surovín sa žuvačky vyrábajú?
Modifikovaný škrob
Je modifikovaný škrob to isté ako GMO?
Ako spoznať pravú sójovú omáčku?
Sójová omáčka sa používa ako dochucovadlo jedál. Pravosť sójovej omáčky vieme zistiť aj podľa zloženia.
Umývate citrusovú kôru?
Citrusové ovocie, ktoré dostaneme bežne v obchodoch, je povrchovo ošetrené. V článku sa dočítate, čím a prečo a čo sa s tým dá urobiť.
Sú potravinárske výrobky pod privátnymi značkami reťazcov kvalitné?
O rozdieloch a kvalite potravinových výrobkov privátnych značiek reťazcov oproti výrobkom pod značkou výrobcu.
Lieskovo-orieškové nátierky s kakaom alias „nutely“
„Nut“ je orech, preto základom „nuteloidných“ nátierok by mali byť orechy. No drvivá väčšina má v zložení na prvom mieste cukor alebo náhradu cukru.
Rastlinné nápoje, časť II. – sušené
Sušené rastlinné nápoje používa niekto ako smotánku do kávy, iný ako „prenosné mlieko“ na dovolenku. Sú lepšie ako tekuté? Pozrime sa na zloženie.
Rastlinné nápoje, časť I. – tekuté
Mnohí spotrebitelia uprednostňujú rastlinné nápoje pred kravským mliekom. Tekuté nápoje z rastlín majú so živočíšnymi mliekami spoločnú iba konzistenciu a farbu.
Je zloženie potravín to isté ako nutričné hodnoty?
K napísaniu tohto článku ma inšpirovali rozhovory so známymi o potravinách, kedy som zistila, že sa s dotyčnými nerozprávame o tom istom. Ako hovorí jedno slovenské príslovie: ja o voze,…
Prečo tuzemák nie je rum?
V Českej a Slovenskej republike sa pred istým časom prestalo používať slovné spojenie „tuzemský rum“ a bolo nahradené tuzemákom, umom, runom a podobne. Mnohí ľudia si však doteraz myslia, že…
Papáme farbičky… Naozaj vám nevadí chémia v jedle?
Prekvapilo ma, keď si jedna pani venujúca sa zdravému životnému štýlu myslela, že potravinárske farbivo = prírodné farbivo. A minimálne pre tých, ktorí si myslia to isté, bude tento článok.