BLOG
Koľko sladkého jeme?
Koľko cukru sme jedli pred dvesto rokmi a koľko teraz? Je jedenie izolovaného cukru prirodzené?
Čo je glykemický index? Týka sa aj vás?
Keď som rozoberala vzťah sacharidov k cukrovke 2. typu, resp. inzulínovej rezistencii, preberala som s ľuďmi glykemický index. A mnohí nevedia, o čo ide.
Čo sa skrýva za oficiálnou výrobou chleba?
Čo stojí za vytvorením potravinárskej prevádzky, konkrétne pekárne, som spísala do tohto článku.
Dá sa vyrobiť (a zjesť) chlieb bez soli?
Kvôli zákazníkovi sme v pekárni piekli aj chlieb bez soli. Či sa dá chlieb bez soli aj zjesť, sa dočítate v článku.
Ako najlepšie skladovať chlieb?
Všetky možnosti uskladnenie chleba na jednom mieste. Tipy od zákazníkov našej pekárne, ale aj naše technologické pripomienky…
Kto sa má v tých múkach vyznať?
Pšeničná či ražná, hladká či hrubá, biela či celozrnná. Kto sa má v tých múkach vyznať?
Nie je chlieb ako chlieb, nie je kvások ako kvások
Aj chleby s obsahom kvásku sa môžu líšiť. A takisto nie je kvások ako kvások.
Chemické bielenie múky na Slovensku?
V jednom slovenskom mlyne sa mlynára pýtajú, či jeho múka nie je náhodou bielená a myslia tým chemicky bielená. Keďže sa s tým spomínaný mlynár na Slovensku nestretol, urobila som…
Čo je maslo?
Čo je maslo? Koľko percent tuku obsahuje? A môže obsahovať aj rastlinný olej?
Z čoho sú vyrobené žuvačky?
Viete, z akých surovín sa žuvačky vyrábajú?
Modifikovaný škrob
Je modifikovaný škrob to isté ako GMO?
Ako spoznať pravú sójovú omáčku?
Sójová omáčka sa používa ako dochucovadlo jedál. Pravosť sójovej omáčky vieme zistiť aj podľa zloženia.