Maslo je emulzia vody v oleji a je to výrobok z kravského mlieka, resp. kravskej smotany.
Výroba všetkých masiel je v podstate rovnaká: mechanicky sa smotana zmení na maslo (viacerým z vás sa určite stalo, že dlhšie šľahali smotanu na šľahanie, až ste ju prešľahali a tá sa „zdrcla“ = stalo sa z nej maslo). Oddelí sa tekutý cmar (česky podmáslí), maslo sa zabalí a expeduje.
Čiže na prvý pohľad sú maslá rovnaké.
Obsah tuku
Na obale masiel si môžete všimnúť, že väčšina masiel obsahuje 82 % tuku.
Minimálne množstvo tuku pre maslo je 80 % a v legislatíve týkajúcej sa mliečnych výrobkov oprávnených na verejnú intervenciu a pomoc na súkromné skladovanie, je minimálne množstvo tuku v masle stanovené na 82 %.
Niektorí výrobcovia majú v masle tuku viac ako minimum (84 %, 85 % tuku). Zvykne to byť napísané v zložení, ale môžete si to „potvrdiť“ aj vo výživových hodnotách na maslách – pozrite si maslo, ktoré máte doma a pozrite si obsah tuku vo výživových hodnotách (býva písaný v gramoch na 100 gramov výrobku).
Tuk je u mliečnych výrobkov „drahá“ surovina, preto čím viac tuku, tým by mal byť výrobok (akýkoľvek mliečny) drahší a (všeobecne v mliečnych výrobkoch) čím viac tuku, tým plnšia chuť.
Ghí
Maslo, ktoré obsahuje takmer 100 % tuku – je ghí = ghee = prepustené maslo, čiže maslo, z ktorého boli prirodzenou cestou (pri zohriatí, prípadne filtrácii) odstránené bielkoviny či laktóza (môžu ostať stopy). Takéto maslo si robili aj naši predkovia, pretože okrem iného na rozdiel od klasického masla vydrží niekoľko mesiacov aj pri izbovej teplote (chladnička nie je potrebná, ale je dobré ghí uchovávať v tme a chladnejšom prostredí).
Maslo v dnešnom ponímaní sa používa približne od 17. storočia. Dovtedy sa používalo len prepustené maslo.
Bezlaktózové maslo
Maslo prirodzene obsahuje laktózu (mliečny cukor), preto ľudia laktózovou intoleranciou si môžu vybrať bezlaktózové maslo, ktoré v zložení obsahuje maslo a laktázu (enzým, ktorý laktózu rozloží priamo v masle a nemusí si ju rozkladať človek v čreve…). Bielkovinu kravského mlieka (BKM) ale takéto maslo obsahuje, takže alergici na BKM ho jesť nemôžu.
Vyzerá to ako maslo, ale nie je to maslo
Ak bude na obale napísané MASLO, tak to bude vždy výrobok, ktorý obsahuje iba mliečny tuk. Ak na obale slovo maslo napísané nebude, bude v ňom zvyčajne aj iný ako len mliečny tuk a toto sa už nesmie sa volať maslo – už to bude nejaká zmesová nátierka, ktorá sa môže volať napr. „Lahodná chuť“ alebo „M-sielko“ alebo „Maslenko“ alebo nejak podobne. Ak si prečítate zloženie, budete vidieť, že tam okrem smotany je aj niečo iné (či už samotný rastlinný olej, zvyčajne palmový alebo aj nejaké prídavné látky).
Takáto zmesová nátierka má tvar ako maslo, je lacnejšia a môžeme mať pocit, že jeme maslo, ale chuť tejto nátierky je „plochejšia“ oproti maslu. Plus dostávame do tela menej mikroživín (vitamíny…), ako by sme dostali z klasického masla.
Takže zase prízvukujem: čítajme si zloženia a nespoliehajme sa iba na vizuál výrobku.
Som srdcom aj dušou potravinárka, výživárka a sprievodkyňa autoimunitným protokolom.
Učím ľudí dešifrovať texty nielen na potravinových etiketách, pomáham odhaľovať aj skryté rozdiely v surovinách, aby vďaka tomu jedli jednoduchšie, vedomejšie a zdravšie. Môj príbeh si prečítate tu: >>
Rada vás privítam aj v uzavretej skupine na Facebooku pod názvom >Čo sa skrýva v potravinách, ktoré (kupu)jeme. >>