rastlinne napoje

Rastlinné nápoje, časť I. – tekuté

Mnohí spotrebitelia nechcú alebo nemôžu z etického či zdravotného hľadiska konzumovať živočíšne mlieko (o získavaní kravského mlieka som písala v tomto článku). Preto si kupujú alebo pripravujú doma rastlinné „mlieka“ alias rastlinné nápoje. Podľa legislatívy sa môže ako mlieko označovať len tekutina z mliečnych žliaz cicavcov, čiže živočíšneho pôvodu (ovčie, kozie, kravské mlieko). Výrobky pripomínajúce mlieko, ale vyrobené z rastlín, nazývame náhradkou mlieka alebo rastlinným nápojom. Spoločné so živočíšnymi mliekami majú v podstate iba konzistenciu a farbu 😉

mlieko v chladnicke
Photo by Pexels

Doma si vieme vyrobiť rastlinné nápoje z rôznych semien a orechov – mandlí, kešu, ovsa, maku, lieskových orieškov, ryže, sezamu, sóje a podobne. Stačí nám k tomu voda, semená/orechy, mixér, prípadne husté sitko a trocha času.

Ale keďže veľakrát je jednoduchšie siahnuť po rastlinnom nápoji z obchodu, urobila som porovnanie zložení tak, aby sa každý mohol rozhodnúť, či a aký rastlinný nápoj si vloží do košíka.

Rastlinné nápoje môžeme kúpiť tekuté (v tetrapaku – ošetrené UHT alebo v skle – ošetrené šetrnou pasterizáciou) alebo sušené (väčšinou v papierovej škatuli). Sušené nápoje si doma zvyčajne zarábame s vodou, aby sme ich získali v tekutej podobe.

Nebudem písať konkrétne názvy produktov a výrobcov. KAŽDÝ, kto má doma kupovaný rastlinný nápoj a vie čítať, si VIE prečítať zloženie na obale a porovnať so zloženiami, ktoré píšem ďalej.

V najbližšom texte porovnám nápoje z ovsa. „Ovos“ by sme však mohli zameniť za ryžu, mandle, sóju, kešu, kokos, lieskové orechy a podobne. Podstata zložení všetkých rastlinných nápojov je tá istá.

ovos na vyrobu rastlinneho napoja
Photo by Pixabay

Zloženia tekutých ovsených nápojov:

A) Voda, ovos (13 %), slnečnicový olej, morská soľ.

B) Voda, ovos (12 %), slnečnicový olej , morská soľ, regulátor kyslosti uhličitan vápenatý.

C) Voda, ovos (16 %), slnečnicový olej, stabilizátory (arabská guma, karubín), hrachová bielkovina, emulgátor (slnečnicový lecitín), prírodná vanilková aróma.

D) Voda, ovos (10 %), inulín, slnečnicový olej, fosforečnan vápenatý, maltodextrín, jedlá morská soľ, stabilizátor (guma gellan), vitamíny (riboflavín (B2), B12, D2).

Štyri rovnaké nápoje a štyri rôzne zloženia. Ktorý z nich si vieme vyrobiť doma? Očividne iba A).

Na konci článku nájdete aj recept na ovsený nápoj a na jeho výrobu nám bude stačiť len voda a ovos. Čiže ani tú soľ či olej v zložení A) k výrobe nepotrebujeme.

Nápoj B) už obsahuje aj uhličitan vápenatý. Slúži ako regulátor kyslosti, je to E170. Neviem, koľko ho daný nápoj obsahuje – niekto ho pridáva ako regulátor kyslosti, niekto ako zdroj vápnika. Z môjho pohľadu teda nič dramatické, ale keď sa dá nápoj vyrobiť aj bez neho, kúpim si bez neho. A ak chcem viac vápnika, radšej si dám nejaké jedlo s makom, ktorý obsahuje vápniku naozaj bohato.

Nápoj C) obsahuje okrem vody, ovsa a oleja (čo by v princípe stačilo na výrobu) aj stabilizátory – tie slúžia na to, aby bol ovos lepšie rozptýlený v tekutine, hrachová bielkovina môže slúžiť ako zahusťovadlo alebo zdroj bielkovín, slnečnicový lecitín slúži na to, aby sa neoddeľovala tuková (olej) a vodná fáza a prírodná vanilková aróma slúži ako ochucovadlo.

No a zloženie D) voda, ovos, olej, soľ – z toho by sme si vedeli nápoj vyrobiť. Výrobca k týmto zložkám pridal inulín (to je oligosacharid z čakanky – má pozitívny vplyv na trávenie – pôsobí ako prebiotikum – to beriem ako v poriadku pre ľudí s bežným trávením). Fosforečnan vápenatý slúži ako regulátor kyslosti (inak je to E341) a zároveň je zdrojom vápnika a fosforu (minerálne látky). Maltodextrín slúži ako sladidlo aj zahusťovadlo (vyrába sa zo škrobu). Guma gellan funguje ako stabilizátor – aby bol ovos lepšie rozptýlený v tekutine. Na konci zloženia vidíme pridané vitamíny (B2, B12 a D2). Vitamín B2 (inak označovaný aj E101) je žltej farby, takže v tomto prípade slúži v nápoji aj ako prírodné farbivo.

Ak si chcem dopriať vitamíny, pátram po prirodzených zdrojoch, nie pridaných v rôznych potravinách („kaša s vitamínmi“, „šunka s vitamínmi“ „rastlinný nápoj s vitamínmi“ a pod.). Veľakrát nevieme, v akej forme je daný vitamín/minerál do potraviny pridaný (anorganický/organický a pod.). Ak už je môj vitamínový stav patologický a nestačia mi bežné potraviny, pravdepodobne sa obrátim na výživové doplnky, kde si množstvo prijatých vitamínov lepšie regulujem.

rastlinne mlieko
Photo by Unsplash

Sklo alebo tetrapak?

Tekuté rastlinné nápoje môžeme kúpiť v „tetrapaku“ (viacvrstvovom kombinovanom materiáli) alebo v sklenenej fľaši. Líšia sa trvanlivosťou a podmienkami skladovania. Nápoje v sklenených obaloch sú zvyčajne ošetrené šetrnou pasterizáciou, uskladňujú sa v chladničke a vydržia len niekoľko dní. Nápoje v „tetrapaku“ sú zvyčajne ošetrené UHT (vysokoteplotným záhrevom) a vydržia pri izbovej teplote niekoľko mesiacov.

Niekto môže namietať, že nápoje obsahujú málo ovsa (hlavnej suroviny), a teda platíme hlavne za vodu. No áno, podobne je to aj so všetkými sladenými nápojmi – voda je v zložení na prvom mieste, čiže jej je v nápoji zo všetkých zložiek najviac.

ovseny tanier
Photo by Pexels

Recept na ovsený nápoj, ktorý si vyrobíte doma

Recept na domáci ovsený nápoj: ovsené vločky necháme namočené niekoľko hodín vo vode, v novej vode rozmixujeme, precedíme cez husté plátno alebo sitko. To je všetko. Či pridáme štipku soli, vanilku na ochutenie alebo za studena lisovaný olej, je už na každom z nás.

V pokračovaní tohto článku sa dozviete viac o sušených rastlinných nápojoch – nájdete ho v tomto odkaze.

Mnohí spotrebitelia uprednostňujú rastlinné nápoje pred kravským mliekom. Nápoje z rastlín majú so živočíšnymi mliekami spoločnú iba konzistenciu a farbu.

1 názor na “Rastlinné nápoje, časť I. – tekuté”

  1. Pingback: Rastlinné nápoje, časť II. - sušené - www.pribehypotravin.sk

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *